Úvod
Referenční projekt - B.O.C., Düsseldorf, Schüco CZ s.r.o .
PDF Tisk Email
Napsal uživatel Schüco CZ s.r.o .
Pátek, 24 Únor 2012 18:59

Fasáda, která vyrábí elektřinu

Začátkem roku 2014 byla v Düsseldorfu dokončena stavba moderního komplexu kancelářských budov Bonneshof Office Center (B.O.C.). Jedná se o přibližně 12.000 m2 užitné plochy, které rozšiřují stávající objekt Tersteegen Office Center (T.O.C.) z roku 2007. 

Spojení dvou pozoruhodných struktur

V městské čtvrti Golzheim se i přes centrální pozici nachází řada zelených ploch. Oblast nabízí vysoce kvalitní rezidenční nemovitosti a kanceláře. Novostavba Bonneshof Office Center (B.O.C.), ve vlastnictví Nordrheinische Ärzteversorgung, má název odvozený z ulice Am Bonneshof a navazuje na objekt z roku 2007 Tersteegen Office Center (T.O.C.). Na obou objektech se podíleli architekti z RKW Architekten + Städtebau a stavební firma Quantum Immobilien AG. Další kancelářské objekty se od B.O.C. nacházejí především na jih a západ, zatímco rezidenční výstavba je orientována severovýchodně. Z pohledu urbanistického rozvoje do sebe oba objekty B.O.C. a T.O.C. zapadají a tvoří celek. Rozvětvená struktura budov jde ruku v ruce s heterogenním prostředím. Díky „otevřeným prstům“ budova získává rozsáhlé fasádní plochy, které zprostředkovávají kontakt s okolím, což byl i záměr investora. Vnitřní nádvoří a výklenky se zelení uživatelům objektu zajišťují příjemné zázemí.

Centrální prosklení

Významný uzel představuje dvoupodlažní prosklená hala, která nový objekt spojuje s původním a představuje srdce celého komplexu, zázemí a centrální vstupní prostor do kancelářských „prstenců“. Nachází se zde recepce, bistro zóna a konferenční místnosti s výhledem do parku. Tato multifunkční tepna zprostředkovává vstup do kancelářských prostor všech horních pater B.O.C. V prstencových objektech, přiléhajících k centrální hale, se nacházejí skupinky kanceláří s tichým výhledem do dvorků se zelení. Fasáda s vysokým stupněm transparentnosti zajišťuje ideální zdroj přirozeného světla, které se díky skleněným dělícím příčkám dostává hluboko do budovy. Atmosféru kanceláří umocňují povrchy v reflexní černé, bílé a stříbrnošedé. V přístupových prostorách kontrastuje zářivě oranžová, která doplňuje převážně modré tóny sousedícího objektu.

Geometrické opláštění

Fasády obou objektů charakterizují geometrické tvary. Černobílý obdélníkový vzor na B.O.C. kontrastuje s metalickou černomodrou fasádou objektu T.O.C s nápaditými kruhovými prvky. Fasádní koncept nového objektu sestává ze dvou typů fasád v různém provedení. Hlavní část fasády je založena na variacích dvojité fasády. Fotovoltaické a stínící panely vnějšího pláště byly instalovány v závislosti na míře slunečního záření a charakteru místností. Druhý typ fasády se týká centrální spojovací haly a odsazeného vrchního podlaží. Na celoprosklenou dvoupodlažní konstrukci vstupní haly byl použit sloupkopříčkový fasádní systém, opláštění u vrchního podlaží pak doplňují neprůhledné panely.

Bloková konstrukce Schüco AWS 75 BS.HI

Zajímavou reliéfní strukturu získala fasáda díky střídání skleněných okenních prvků s předsazenými fotovoltaickými panely v černé barvě a stínícími panely s bílým potiskem. Konstrukce vychází z různých variant hliníkového systému Schüco AWS 75 BS.HI – bloková konstrukce vysoce tepelně izolovaných profilů. Okna mají elegantní vzhled bez viditelných vnějších křídel. Součinitel prostupu tepla U dosahuje u fasády jako celku hodnoty 1,3 W/(m2K), u skleněných částí pak 1,0 W/(m2K). Významný podíl prefabrikace fasádních dílů, které dodal výrobce Haskamp Metallbau Fassadentechnik, vedl k rychlé kompletaci na místě, a to včetně instalace fotovoltaických modulů Schüco. Základní fasádní prvek, s rozměry 3,5 x 2,7 m, se od podlahy ke stropu skládá ze dvou okenních jednotek s dovnitř otvíravými křídly s omezovačem otevření, z vnější strany s předsazeným protislunečním stínícím panelem nebo fotovoltaickým modulem. Dodatečné zastínění objektu zajišťují venkovní žaluzie. U objektu bylo použito vrstvené bezpečnostní sklo. Vnější strana stínících panelů má dle zadání architekta digitální potisk s bílým vzorem. Druhý typ panelů vychází ze struktury fotovoltaických článků a dominantního tmavě šedého skla. Přestože z vnějšku fotovoltaické panely působí neprůhledně, denní světlo se do místnosti dostává, pouze nepřímo, jakoby přes sluneční brýle.

Energeticky aktivní přístup

Energetický koncept budovy B.O.C. je založen na pasivních i aktivních komponentech. Vedle pasivních opatření v podobě cílené regulace denního světla i tepla ze slunečního záření skrze venkovní žaluzie a stínící panely hraje při udržování optimální teploty v budově významnou roli energeticky efektivní a nízko nákladový reservoár pro chlazení a ohřívání. Použity byly i další environmentální a ke zdrojům šetrné systémy. Tepelná energie je v zásadě dodávána přes kogenerační CHP jednotku s kombinovanou výrobou tepla a elektřiny. Ochlazování budovy v letních měsících probíhá přes absorpční chladící zařízení s hybridní chladící věží. Teplota v kancelářských prostorách se reguluje skrze podlahový topný pás, umístěný podélně kolem stěn. Nechybí vysoce účinný ventilační systém s rekuperací tepla. Dodatečné požadavky na topení či chlazení jsou řešeny prostřednictvím energetického centra vedlejšího objektu T.O.C. Do pláště B.O.C. bylo instalováno celkem 114 monokrystalických fotovoltaických modulů Schüco o ploše cca 500 m2. S výkonem 63 kWp fasáda doplňuje fotovoltaickou elektrárnu na střeše objektu o výkonu kolem 108 kWp. Administrativní budova v současnosti produkuje významný podíl elektřiny spotřebovávané na místě. Celková energetická koncepce vychází z projektu společnosti EGC (Energie- und Gebäudetechnik Control GmbH & Co. KG, Düsseldorf). Společnost komplexně zaštiťuje topení a klimatizaci pro oba objekty a spravuje fotovoltaické systémy.

Aktualizováno Úterý, 11 Listopad 2014 10:12